X
Woningbouw: Boerderij fruitteler Buren

Boerderij fruitteler Buren

Opdracht 2011 Oplevering 2014

Voor het ontwerp van een nieuwe boerderij van een fruitteler uit Buren is gekozen voor een traditionele structuur in combinatie met moderne materialen en technieken.

De stedenbouwkundige context is landelijk net buiten het stadje Buren op de overgang van de stedelijke structuur naar waar de boomgaarden het landschap overnemen.
Op dit spanningsveld is de boerderij ontworpen. Het ontwerp van de boerderij kenmerkt zich als een Betuwse langgevelboerderij met een gedeeld programma: wonen en werken, waarbij traditioneel de schuur op de weg gericht is.
De wens van de fruitteler is een functioneel scheiding te creëren tussen het wonen en werken. De transparante entree is centraal gesitueerd en snijdt deze dwars door het abstracte volume. De entree wordt geaccentueerd door de staalconstructie die buiten het volume treedt.
Hoewel de boerderij zich toont als een langgevelboerderij is de deze georganiseerd volgens de kop-hals-romp typologie: schuur/entree/wonen.
In het ontwerp is een overgang gecreëerd van werk naar wonen, waarbij richting wonen de volume uitgehold wordt waarmee rond het huis een verandazone ontstaat.
Zo is aan de ene uiteinde de schuur met een traditioneel Betuwse uitkraging gericht op de weg en het woonhuis met woon- en eetkamer met veranda’s en een terras met een panorama zicht op de boomgaard. Op de verdieping drie slaapkamers met eveneens zicht op de boomgaard en de omgeving en in het midden twee badkamers.
Het volume bestaat uit aluminium felsdak met insnedes ter plaatse van de woonzone in metselwerk en de entree doorzichtig in glas. Details als dakgoten zijn weggelaten om zo de heldere vorm van het volume te waarborgen. De staalconstructie is in zijn hoofdopzet gebaseerd op de traditionele hilde-constructie.

Voor deze boerderij is bewust de keuze gemaakt om gebruik te maken van duurzame energiebronnen. Zo is de boerderij voorzien van zonnecollectoren en warmtepomp.

Delen: